De Krachtkuur

De krachtkuur is een trainingsprogramma gebaseerd op de trainingskampen uit de topsport. Je gaat heel hard en heel veel trainen in een relatief korte periode. Omdat je spieren niet gewend zijn aan zoveel belasting en onvoldoende tijd hebben om te herstellen, ga je je trainingsbelasting 'stapelen' en worden de trainingen steeds zwaarder naarmate de krachtkuur vordert. De strategie die de spieren voorheen hadden met voldoende rust, namelijk het herstellen van bestaande spiereiwitten en brandstofsystemen, voldoen hierdoor niet meer. Vanaf dat moment worden zogenaamde satellietcellen geactiveerd om extra celkernen te doneren aan de spiercellen die het moeilijk hebben. Spiercellen met veel celkernen kunnen namelijk veel spiereiwit aanmaken en dus ontstaat er daarna spiergroei (hypertrofie). Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het juist deze celkerndonatie is die onder zeer zware omstandigheden uiteindelijk voor hypertrofie zorgt. Download wetenschappelijke publicatie

 

De mechanismen die zorgen dat er celkerndonatie plaats vindt zijn afhankelijk van hormonen en voedingsfactoren. Zo is testosteron een stimulerend hormoon. De voedingsfactoren zijn bijvoorbeeld zink, calcium, leucine en bepaalde kruidenextracten. Tijdens een trainingskamp kunnen kan dus het proces van celkerndonatie verder gestimuleerd worden door de juiste voeding en voedingssupplementen toe te passen.

Samengevat: Tijdens de krachtkuur ga je je voeding en rust volledig afstemmen op je doelstelling, namelijk het structureel omhoog brengen van het niveau van je spiermassa en kracht. De krachtkuur kun je vergelijken met een trainingskamp, waarin je samen met je krachtkuurcoach gedurende 10 dagen iedere dag traint. Je gaat in deze periode je voeding helemaal afstemmen op je herstel, door onder andere speciaal voor de krachtkuur ontwikkelde voedingssupplementen in te nemen. Daarnaast ruim je extra tijd in voor rust en slaap voor optimaal herstel.

 

Voor wie is dit programma geschikt?

Het programma is met name geschikt voor relatief belastbare en goed getrainde sporters die een stap willen maken in kracht of explosiviteit en die niet reeds hun gehele potentie hierin benut hebben. Doe je bijvoorbeeld 2 tot 4 keer per week krachttraining en/of zijn je voeding en supplementen niet optimaal dan is een persoonlijk trainingskamp in de vorm van de krachtkuur ideaal.

 

Sportvasten en Krachtkuur in Sport&Fitness Magazine - augustus 2012